Берни Мадоф: Човекот кој ја направи најголемата американска измама - Bits of insurance

Берни Мадоф: Човекот кој ја направи најголемата американска измама

„Почитуваниот“ финансиски експерт и поранешен претседател на Nasdaq,  Берни Медоф, е лидер на понзи измамата која изнесува 67 милијарди долари. Човекот кој важеше за ,,гуру” во инвестирањето во моментов отслужува 150-годишна затворска казна. Тој во судскиот процес се изјасни за виновен во врска со дадените обвиненија кон него и се потврди за што беше оптужен. Но, неговиот неславен крај, беше зациментиран и со лошите вести кои ги затекна во затвор. Неговите двајца синови умираат. Едниот – од рак, а другиот се самоубива во 2010 година.

Кој е Берни Мадоф?

Бернард Мадоф е роден на 29 Април 1938 година во Њујорк. Започнува со свој бизнис во раните шеесети години од минатиот век и ја формира својата инвестициска компанија  ,,Bernard L.Madoff Investment Securities LLC” со вложување од пет илјади долари, која во средината на деведесетите години завзема голем дел од Wall Street. Мадоф со вложувањата во хартии од вредност се покажа иновативен, развива високо – технолошка операција која експертски одговараше на релативно мал обем на купување и продавање по наредба на мали инвеститори. Работел со познати личности како Стивен Спилберг, Том Круз и други. Компанијата на Мадоф нудела скомни и стабилни враќања на инвестициите само за одбрани ексклузивни клиенти. Наместо во работата да се фокусира на нудење на високи враќања на инвестициите за ситни потенцијални инвеститори. Ваквиот ивестициски модел на Мадоф бил пласиран како: “прекомплициран за да може да биде сватен од обичниот човек“.

Како Евреин ја добил довербата од Евреите

Мадоф бил Евреин и се верувало дека неговата стратегија била да ја добие довербата на Евреите, при што во работата се фокусирал на врските во еврејската заедница, соработувајки со луѓе од еврејско потекло кои имале огромни материјални средства. Мадоф бил мајстор на продажби, кој успеал да го убеди поголемиот дел од Палм Бич да му ги даде своите пари. Адвокатот Jerry Reisman за Мадоф изјавува:

– Тој беше човек кој влева стравопочит, во работата прави да се чуствувате како во екскулзивен клуб. На тој начин ги придобиваше луѓето, поточно на тој начин ги доби инвеститорите. Тој е истовремено фантастичен и брилијантен во работата на маркетингот, – изјави овој познат адвокат.

Принципот на работа на Мадоф беше тргување во обем на њујоршката берза поточно тргување со многу од нејзините акции и воедно крадење во обем. Тој правилно предвидува дека за берзта ќе стане компјутеризирана и за купување и продавање на акции принципот ќе биде системски. Во неговите системи често се предвидени подобри цени, привлекување муштерии, во кои се вклучени и брокери како Фиделити и Чарлс Шваб. Мадоф како брокер секогаш имал висок степен на бизнис – трансакции.Успешноста во работењето на Мадоф и постојаната добивка се препишува на неговата способност добро да ги темпира своите инвестиции.

Мадоф успевал годишните враќања на инвестициите да ги одржи невообичаено конзистетни кои редовно изнесувале околу 10 % од направената инвестиција. Овој начин на работа и оваа бројка на враќање биле клучни за долгиот успех на шемата. ,,Понзи шемите“ ветуваат годишни враќања на инвестиции од 20 % и повеќе. И во периоди кога другите фирми остварувале значителни загуби шемата на Мадоф функионирала одлично. Во последните 17 години неговата компанија остварувала 10,5 % годишно враќање на инвестицците. За неговите клиенти враќањето на инвестицијата била главната причина за тоа зошто му верувале на Мадоф. Причината за доверба била кога и да посакаат да ги повлечат своите инвестиции, тој им ги враќал парите. И тоа во рок од само неколку денови. Колку и да било успешно работењето на Мадоф и неговата шема сепак мора да имало некој недостаток.

Под тежината на уривање на берзата, барањата од инвеститор за спас од моментална ситуација, конечно Медоф го признава својот пораз. Признава дека неговите синови, Ендрју и Марк, се директори на трговски друштва, а неговата управување со инвестиции е само измама.

– Тоа е само една голема лага, која во основа е гигант ,,Понзи шема”,-  изјади Мадоф.

Според Законот за хартии од вредност следува кривична пријава против него за измама. Медоф, останува на слобода со 10 милиони долари кауција, и се соочува со потенцијална казна од 20 години затвор. Одреден близок круг на личности – луѓе кои го познаваат Медоф ќе речат неговата сага ги потсетува на грчката трагедија. Финасиските штети од оваа измама проценети се на 64 милијади долари од кои 9 милијарди им се вратени на оштетените. Во оваа афера потрошени се огроми суми на судски процеси и владини тела кои го истражувал овој случај на најголемата Понзи шема во историјата.

Во јуни 2009 година Бернард Мадоф осуден е на 150 години затворска казна, што претставува максимална затворска казна што може да биде дадена за овој вид криминални активности.

И во затвор не мирува: Отворил синџир на продажба на чоколади

FOX News  информира дека Медоф си создал свој бренд на топло чоколадо во затворот каде што е сместен. Новинарот Стив Фишман истакнува дека Медоф продолжува да ги применува своите бизнис инстинкти во затвор. Како дошло до тоа?

– Во еден момент тој  го презел пазарот на топло чоколадо. Тој го откупил секое пакетче Swiss Miss во кантината и ги продавал со добивка во дворот на затворот. Тој го монополизирал топлото чоколадо! Тој направил така, ако сакате дури и малку, ќе треба да се јавите на  Берни ,- раскажува новинарот.

Се сними филм за Медоф и неговата финансиска измама

Роберт де Ниро ја игра главната улога како Берни Медоф заедно со Мишел Фајфер како неговата сопруга Рут. Ова филмско остварување го прикажува финансиерот од Волстрит во декември 2008 година и изматата од 65 милијарди долари. Режија на добитникот на „Оскар“, Бери Левинсон, „Волшебникот на лагите“ ги прикажува смелите измами на Медоф кои почнале во 90-тите. Односно во 1987 година, а можеби и порано, и продолжиле до финансиската криза во 2008 година, што кулминирало со апсењето на Медоф. Со тоа неговата сопруга и двата сина паднале во центарот на јавното внимание за на крај да резултира со трагични последици.

Филмот е сниман врз база на бестселерот „Волшебникот на лагите: Берни Медоф и смртта на довербата“ од Дајана Б. Хенрикес. Плус има и секвенци од дополнителни извори од книгата на Лори Сандел „Вистината и последиците“. Хенрикес се прикажува во сцени во кои го интервјуира затворениот Медоф, кој во 2009 година добил 150-годишна затворска казна, максимално дозволената за неговите злосторства.

Атанас Димовски