Кога е време да се купи осигурување? - Bits of insurance

Кога е време да се купи осигурување?

За да се обезбеди својата иднина, можеби Вашиот став е дека за иднината ќе размислуваме кога таа ќе дојде, но ризиците кои Ве чекаат во иднина, можете да ги покриете и денес.osiguruvanje

Фази на животот

Во различни периоди од животот, и предизвиците што нè придружуваат, ги менуваме ризиците со кои може да се соочиме. Важно е да знаеме дека всушност можеме да управуваме со нашите ризици. Купувањето на осигурување е само еден вид управување со сопствените ризици. Настани како што се венчање или раѓање дете се добро време да се размислува, меѓу другото, за осигурување. Потоа, се разбира, ние имаме повеќе причина да  мислиме за тоа како сакаме да го обезбедиме најблискиот во случај нешто да се случи со нас, или самите себе да си овозможиме полесен живот во староста. Осигурувањето за кое можеби размислувате во тие фази од животот е токму осигурувањето на живот. На пример, приватното пензиско осигурување е добра инвестиција и за вас и за вашите деца. Тоа гарантира приход кој мислите дека ќе биде во можност да помогне да се обезбеди удобен живот во староста, без да сте во ситуација каде што треба да се побара помош од своите деца .

Купување или поседување на работи од голема вредност

Најчесто инсистираме на осигурување кога купуваме нешто ново, како нов стан, автомобил, или некоја друга вредност. На пример, кога ќе купите нов автомобил, треба да се размислува за тоа колку долго тоа ќе значи дека имаме автомобил полн осигурување и компанија која ќе обезбеди надомест за било каква штета на автомобилот. Или, пак, кога ќе купите стан или куќа, ќе треба да се размислува за оваа нова вредност кои ги донесе на живот и на начините на кои може да се обезбеди тоа.

Вонредни настани

Еден од примерите на вонреден настан е патување. За да не бидете изложени на екстремно високи трошоци за третман, ако сте повредени во странство, треба да имате патничко здравствено осигурување. Патничкото здравствено осигурување се купува пред да одите на патување, и она што го правите за малку пари е гаранција за финансиска сигурност, или платени медицински интервенции, со потенцијални здравствени проблеми кои може да се доживеат во странство.

Животот не смее да биде игра на среќа, бидејќи влоговите се премногу големи. Вистинското време за да се купи осигурување е секогаш! Убаво е чувството кога ќе се купи нешто сега кога се може, а да ни користи некогаш кога ќе не можеме да го купиме…

Гане Ангелов

Сподели ја оваа објава

Коментари

%d bloggers like this: