Бугарија: раст на вкупната полисирана премија за 15%

Според бројките за пазарот, објавени од страна на бугарската Комисија за финансиски надзор, локалните друштва за осигурување платиле побарувања во вредност од 620,2 милиони евра, 8,4% повеќе во однос на …

повеќе

Хрватска: супервизорот го стопира Триглав при покупката на Рајфајзен

Хрватското супервизорска агенција – Ханфа ја стопираше зделката со која што Триглав ќе го купеше Raiffeisen Mirovinsko осигурително друштво. Стопирањрто се случи по утврдувањето од стрнана на Ханфа дека не …

повеќе

Надминати финансиските таргети на Sava Insurance Group за 2019 година

Пред Надзорниот одбор на Осигурителната групација Сава, на редовна седница одржана на 27.02.2020 година, беа презентирани неревидираните финансиски резултати за 2019 година од каде се истакнува следново: Sava Insurance Group оствари …

повеќе

Бугарија: Евроинс Бугарија ќе пласира полиси во Холандија

Еуроинс Бугарија има намера ќе започне да нуди полиси за осигурување во Холандија, според извештајот од бугарскиот финансиски регулатор. Бугарската комисија за финансиски надзор го известила холандскиот супервизор за идните …

повеќе

Собрани над 1,15 милијарди евра за помош на настраданите од земјотресот во Албанија

“Ова ги надминува моите најоптимистички предвидувања” коментриаше албанскиот премиер Еди Рама кога сумата беше презентирана. Урсула Ван Ден Лејден изјави “Јасно е дека Албанија не може да го носи сама …

повеќе

Албанија: Раст на осигурителниот пазар од 4,1%

Според извештајот на Албанскиот тело за финансиски надзор осигурителниот пазар забележал раст од 4,11% во однос на претходната година. Бруто полисираните премии во 2019 година се зголемени на 142,4 милиони …

повеќе

Романија: Еуроинс под лупа на супервизорите

Романската управа за финансиски надзор го санкционираше „Еуроинс Романија“ со казна од 100.000 евра. Казната е резултат на кршењето на одредби од законот за осигурување од авто-одговорност во делот на …

повеќе

Грција: нов модел на социјално осигурување

Според министерот за труд и социјални работи Јанис Вруцис новиот закон сореформи во социјалното осигурување ќе биде атрактивен за ранливите категории. Законот сеуште се очекува во текот на денешниот ден …

повеќе