Хрватска: ERGO осигурување прекина да постои

На седница на управниот одбор на Хрватската агенција за надзор на финансиските услуги, донесено е решение според кое што друштвата на ERGO осигурување за животно и неживотно прекинуваат да постојат. …

повеќе

Обврзниците од катастрофални штети го надминаа прагот од 100 милијарди долари

Според реномираната AON Securities огромниот праг е поминат во текот на минатиот месец. Овој тип на обврзници постојат скоро четврт век а неодамна во детали го објаснувавме начинот на кој …

повеќе

АСО го продолжува рокот за усогласување со законските прописи до 28.02.2020

Агенцијата за Супервизија на Осигурување известува дека рокот за усогласување со Законот за изменување и дополнување на Законот за супервизија на осигурување (“Службен весник на Република Мaкедонија” бр. 198/2018) е …

повеќе

Триглав со понуда на осигурување од малигни заболувања

Иако доброволното здравствено осигурување кое што го воведе Триглав Осигурување постои од 2015 година за издвојување е покритието за малигни заболувања.  “Триглав постојано работи на развојот на овој осигурителен сегмент …

повеќе

Светска банка ќе помага кај административните услуги на социјалното осигурување

Проект за администрирање на социјалното осигурување проектиран на 13,8 милиони евра, ќе се реализира во склоп на четиригодишната Рамка за соработка со Светска банка. Заменик-министерката за финансии Ширет Елези пред …

повеќе

Bitsofinsurance: Наш избор на подкасти за осигурување

Bitsofinsurance препорачува неколку одлични начини да се одржите во тек со последните настани и трендови во светот на осигурувањето. Издвоивме некоколку подкасти кои што редовно објавуваат квалитетни содржини и имаат …

повеќе

Окрупнување на словенскиот пазар – Generali станува втора најголема компанија

Триглав осигурување добива сериозна конкуренција на словенскиот пазар. Имено Adriatic Slovenica од први јануари стана дел од Generali групацијата. “Друштвото Генерали станува еден од најголемите играчи на словенскиот пазар за …

повеќе

Дали новите возила ве следат како возите?

Реномираниот портал ResearchAndMarkets.com објави дека до 2024 се очекува околу 339 милиони возила да имаат системи за конекција и следење на навиките на возачите т.е. Telematics. Импозантната бројка во предвивувањето …

повеќе

Пожарите во Австралија направија осигурителни штети од 375 милиони долари

Побарувањата за надоместоци од штетни настани во Австралија се очекува да достигнат астрономски суми. Осигурителниот совет на Австралија (The Insurance Council of Australia) објави дека досега се пријавени над 5,850 …

повеќе

ReinsuranceWeekly: Дали наскоро ќе видиме СкопјеКоин?

Во моментов еден од најбрзорастечките финансиски инструменти на меѓународниот пазар се обврзниците за катастрофи. Тие се своевидни фондови кои што гарантираат дека доколку одредена катастрофа не се случи инвеститорите ќе …

повеќе